Aké farby vybrať do detskej izby a prečo: Vplyv farieb na detské pocity

Správna kombinácia farieb môže vytvoriť harmonické a inšpirujúce prostredie, kde sa deti cítia pohodlne a bezpečne. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako ktoré farba pôsobí na ľudí a aké pocity navodzuje. ...

Výber farieb do detskej izby nie je len otázkou estetiky, ale aj psychológie. Farby totiž majú veľký vplyv na emócie a správanie detí. Niektoré farby môžu povzbudiť, iné upokojiť. Poďme sa pozrieť, ktoré farby sú do detskej izby vhodné a ktorým je lepšie sa vyhnúť:

  • Biela - je neutrálna a symbolizuje čistotu. Je ideálnou voľbou, pokiaľ chcete miestnosť opticky zväčšiť a presvetliť. Biela sa hodí na kombinovanie s akoukoľvek inou farbou, čo vám dáva veľkú slobodu pri zariaďovaní izby. 
  • Žltá - je farba slnka a patrí medzi teplé odtiene. Dodáva miestnosti jas a pozitívnu energiu. Žltá podporuje pamäť a sústredenie, preto je skvelá do pracovného kútika. Príliš veľa žltej však môže viesť k prehnanému sebavedomiu, takže je dobré ju kombinovať s inými farbami.
  • Zelená - je upokojujúca farba, ktorá tíši myseľ. Po celom dni plnom zážitkov dokáže kapustová farba upokojiť myseľ. Navodzuje pocit pokoja a harmónie. Tmavo zelená farba tiež pomôže, keď sú vaše oči unavené.
  • Modrá - patrí medzi studené farby a má upokojujúce účinky. Je vhodná pre hyperaktívne deti, pretože pomáha znižovať nepokoj. Pokiaľ je vaše dieťa roztržité a nevie sa sústrediť, tak je modrá farba pre neho ideálna. Naopak, u detí s úzkostlivými sklonmi môže modrá farba zosilňovať pocity izolácie.
  • Ružová - je farba lásky, nežnosti a ochrany. Vhodná je predovšetkým do dievčenských izieb, kde vytvára romantickú a upokojujúcu atmosféru.
  • Fialová - podporuje kreativitu a duševnú činnosť. Je vhodná do pracovného kútika, kde podnecuje tvorivosť. Pozor však na sýte odtiene fialovej, tie môžu pôsobiť príliš intenzívne.
  • Oranžová - je farbou energie a radosti. Podobne ako žltá, povzbudí a dodá miestnosti veselý nádych. S oranžovou to však tiež nesmiete preháňať, pretože príliš veľa oranžovej môže viesť k nedisciplinovanosti, najmä u hyperaktívnych detí.
  • Čierna - symbolizuje tmu a smútok. Nadmerné použitie čiernej môže negatívne ovplyvniť detskú psychiku a vyvolať pocity depresie. Je lepšie ju používať iba ako doplnkovú farbu av obmedzenom množstve.
  • Hnedá - nie je príliš vhodná do detskej izby, pretože môže pôsobiť ťažko a nudne. Hnedá je ale vhodná vo forme dreveného nábytku – masívu.
  • Červená - je farba energie a akcie, ktorá môže vyvolávať agresivitu. Vo veľkom množstve nie je vhodná do detskej izby, zvlášť nie do spacej časti. Pokiaľ ju chcete použiť, voľte ju skôr ako akcent a kombinujte s pokojnejšími farbami.

  1. Akcia

    -19%
    ALFA detská izba, dub tabaco-matera
    ALFA detská izba, dub tabaco-matera
    637,78 € 786,10 € Ušetríte:148.32€ (-19%)
  2. Akcia

    -5%
    NIKOL 1 detská izba, biela/dub
    NIKOL 1 detská izba, biela/dub
    756,07 € 795,86 € Ušetríte:39.79€ (-5%)
  3. Akcia

    -19%
    OLINO, zostava detskej izby
    OLINO, zostava detskej izby
    268,39 € 330,80 € Ušetríte:62.41€ (-19%)
  4. Akcia

    -16%
    Dizajnová detská izba WALLE
    Dizajnová detská izba WALLE
    358,13 € 427,16 € Ušetríte:69.03€ (-16%)
  5. Akcia

    -16%
    Detská izba PAULA, limetka
    Detská izba PAULA, limetka
    398,44 € 475,24 € Ušetríte:76.8€ (-16%)